Onderhoud van uw houten of parket vloer

We leggen al meer dan 15 jaar houten vloeren en we horen heel vaak dat klanten bang zijn om een houten vloer te nemen. Ze denken dat een houten vloer heel kwetsbaar is. In tegendeel. Een houten vloer is een van de duurzaamste en sterkste vloersoort die u voor uw huis kunt kiezen. Goed onderhoud is daarbij wel van belang. Met onderstaande informatie weet u gelijk hoe u uw vloer goed onderhoudt.

Onderhoud afhankelijk van de behandelmethode

Welk onderhoud u het beste kan uitvoeren op uw vloer is afhankelijk van het soort beschermlaag wat uw vloer heeft. In grote lijnen kunnen we het onderverdelen in 2 categorieën: geoliede en gelakte vloeren. Voor beide behandelsoorten hebben we een advies.

Hoe moet ik mijn geoliede houten vloer schoonmaken?

Wekelijkse of dagelijkse onderhoudstips voor een geoliede vloer

Minimaal een keer per week kunt u uw houten vloer schoonvegen met een zachte bezem. Geen bezem met stugge haren want hier kunnen krassen van komen. Stofzuigen kan natuurlijk ook met een speciale parketborstel.

Voor het dweilen van uw vloer adviseren wij Woca Natuurzeep. Deze zeep verwijdert het vuil met zorg voor het hout en zorgt ervoor dat tijdens het dweilen de olie nog dieper in de vloer trekt. Dat maakt uw houten vloer waterafstotend. Wij adviseren het schoonmaken van de vloer minimaal een keer per week te herhalen. Doe dit met een lichtvochtige dweil.

U verzorgt uw vloer extra goed als u deze om de paar weken behandeld met Wocca onderhoudsolie. Dit hoeft u dit slechts een keer paar per jaar te herhalen. De plaatsen waar veel gelopen wordt, denk hierbij aan de keuken en gangen, kunt u vaker oliën.

Samengevat:

 • Schoonvegen met zachte bezem.
 • Stofzuigen met speciale parketborstel.
 • Dweil met een lichtvochtige doek.
 • Gebruik Woca Natuurzeep.

Hoe moet ik mijn gelakte houten vloer schoonmaken?

Wekelijkse of dagelijkse onderhoudstips voor een lakte vloer

Minimaal een keer per week kunt u uw gelakte houten vloer schoonvegen met een zachte bezem. Ook hier is het beter geen bezem met stugge haren te gebruiken. Stofzuigen kan natuurlijk ook met een speciale parketborstel.

Naast het standaard onderhoud, dat voor elke houten vloer geldt (dagelijks vuil en stof verwijderen), geldt voor uw gelakte houten vloer dat u deze gewoon kunt dweilen met een goed uitgewrongen dweil. Het beste kan u gebruik maken van een middel dat wij u adviseren. Dit middel zal het beste passen bij de gebruikte lak.

Samengevat:

 • Schoonvegen met zachte bezem.
 • Stofzuigen met speciale parketborstel.
 • Dweil is mogelijk, niet te nat.
 • Gebruik het door ons geadviseerde schoonmaakmiddel welke past bij uw lak.
Heeft u een vraag?
Vul uw gegevens in en u hoort zo snel mogelijk van ons.
 
Leggen van een Duo plank - Vloerenbedrijf Bezema

Hoe verwijder ik vlekken en strepen?

Als u drinken morst op uw vloer haal dit dan gelijk weg met een vochtige doek. Dan is er niets aan de hand. Zelfs bij rode wijn en koffie hoeft u niet bang te zijn voor permanente vlekken op een geoliede of gelakte vloer. Als u het gelijk schoonmaakt ziet u er niets meer van. Zwarte strepen van schoenzolen kunt u, open een geoliede vloer, voorzichtig wegpoetsen met wat onderhoudsolie en een schuursponsje. Wij adviseren Wocca onderhoudsolie.

“Iedere klant van Vloerenbedrijf Bezema krijgt bij een nieuwe vloer een onderhoudspakket wat aansluit bij uw type vloer.”

Alles wat op de vloer staat en verschoven kan worden, zoals stoelen en plantenbakken, kunt u het beste voorzien van beschermviltje of beschermmatje. Anders krijgt u strepen en krassen op uw vloer.

Samengevat:

 • Gemorst? Gelijk afnemen.
 • Ook op geoliede vloeren poetst u hardnekkige vlekken weg.
 • Voorzie stoelen en plantenbakken met een viltje.

Hoe blijft mijn houten vloer mooi?

Jaarlijkse onderhoudstips

Het is goed voor de levensduur van uw houten vloer om een keer per jaar de hele vloer opnieuw in de olie te zetten. Voor het beste resultaat dient u eerst de vloer grondig te reinigen. Is uw vloer echt heel vies geworden dan kunt u deze professioneel laten reinigen en opnieuw laten behandelen met onderhoudsolie.

Bij een lakvloer is het iets anders. Onze lak zorgt voor een vloer met een matte finish. De natuurlijke kleur van de vloer blijft zichtbaar en toch zit er een goede beschermlaag op. Bij een gelakte vloer moet deze na een paar jaar behandeld worden met een polish. Wij zullen u daar een goed advies over geven.

Wij, bij Vloerenbedrijf Bezema, komen na jaar even kijken of uw vloer een onderhoudsbehandeling nodig heeft.

Kan uw vloer een extra behandeling gebruiken of heeft uw vragen over de kwaliteit van uw houten vloer? Wij komen graag langs. Bel ons voor een afspraak.

06 – 24 45 70 06

Liever niet telefonisch?